Ναύαρχος Περίανδρος Λαμπίρης

Ναύαρχος Περίανδρος Λαμπίρης

Ο Ναύαρχος ε.α  Λαμπίρης Περίανδρος  του Λάμπρου, γεννήθηκε στην Χάλκη Δωδεκανήσου στις 4 Δεκεμβρίου 1931.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1949 εισήλθε στη Σ.Ν.Δ.(Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) και αποφοίτησε στις 25 Φεβρουαρίου 1953 ως μάχιμος Σημαιοφόρος. Την 17 Φεβρουαρίου 1956 προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο, την 11 Μαρτίου 1960 προήχθη σε Υποπλοίαρχο, την 25 Φεβρουαρίου 1965 προήχθη σε Πλωτάρχη, την 25 Φεβρουαρίου 1969 προήχθη σε Αντιπλοίαρχο, την 25 Φεβρουαρίου 1973 προήχθη σε Πλοίαρχο, την 27 Ιουλίου 1981 προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο, την 23 Μαρτίου 1982 σε Υποναύαρχο και σε Αντιναύαρχο την 19 Δεκεμβρίου 1984 όπου και αποστρατεύτηκε. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Β΄ Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ(Γενικό Επιτελείου Εθνικής Αμύνης) και την 21 Ιουλίου 1995 ανακλήθηκε στην ενέργεια με το βαθμό του Αντιναυάρχου, ενώ την 01 Φεβρουαρίου 2001 επαναφέρθηκε στην εφεδρεία.

Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις. Διατέλεσε Κυβερνήτης  του οχηματαγωγού ΔΑΝΙΟΛΟΣ(ως Υποπλοίαρχος), του πλωτού συνεργείου ΣΑΚΙΠΗΣ(ως Πλωτάρχης) και του αντιτορπιλικού ΛΟΓΧΗ(ως Αντιπλοίαρχος). Με το βαθμό του Πλοιάρχου, υπηρέτησε ως Διευθυντής του 2ου Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγείου Ναυτικού, Υποδιοικητής της Σ.Ν.Δ., Αρχιεπιστολέας του Διοικητή Αντιτορπιλικών και Διοικητής της 1ης Μοίρας Αντιτορπιλικών.

Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Β’ Κλάδου του ΓΕΝ(Γενικό  Επιτελείο Ναυτικού- ως Αρχιπλοίαρχος/Υποναύαρχος),  Διευθυντή Β’ Κλάδου του           ΓΕΕΘΑ(ως Υποναύαρχος), καθώς και Β’ Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ(ως Αντιναύαρχος).

Εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στο Επιτελείο της 2ης Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως και του Αρχηγείου Κρητικού και Ιονίου Πελάγους, τη Σχολή  Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής, το Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ(MEDNOREAST, 1971-1973).

Κατά την ανάκλησή του στην ενέργεια από την εφεδρεία την περίοδο 1995-2001, ο Ναύαρχος  ε.α. Λαμπίρης Περίανδρος διατέλεσε Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της  Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

Είχε τιμηθεί από την Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για τις προσφερθείσες από αυτόν υπηρεσίες με τις εξής ηθικές αμοιβές:

ΠΑΡΑΣΗΜΑ

Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου του Α΄

Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα

Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από τον Βασιλιά της Ισπανίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας

Αργυρός Μεγαλόσταυρος Β’ Τάξεως του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Πολικού Αστέρος από το Βασιλιά της Σουηδίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Σταυρού του Αετού από τον Πρόεδρο της Εσθονίας

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Στρατιωτικής Αξίας Δ΄, Γ΄ ΚΑΙ Α΄ Τάξης

Διαμνημονεύσεως ευδοκίμου Διοικήσεως Α Τάξης

Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’