Λίγα λόγια γιατο Σπίτι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ ΛΑΜΠΙΡΗ

 

Η οικία αυτή αποτελεί παλιό αρχοντικό το οποίο κατασκευάστηκε  πριν από το 1845. Ανήκε στον  Ιωάννη και Μαριγώ Πιπίνου οι οποίοι απέκτησαν έξι παιδιά. Τον Πιπίνο Πιπίνου, τη Λουκία Κανακάρη, την Πραξιθέα Ζερβού, την Ισαβέλλα Αγγελίδη, την Ουρανία Βαϊνδιρλή και τη Διώνη Λαμπίρη.

Το σπίτι αυτό δόθηκε το 1923 ως προίκα από τη Μαριγώ Πιπίνου  στην κόρη της Διώνη με την ευκαιρία του γάμου της με το Λάμπρο Λάμπιρη, μεγαλέμπορο της εποχής .

Η Διώνη χρησιμοποιούσε αυτό το σπίτι ως μόνιμη κατοικία της μέχρι το 1945, με μια μικρή διακοπή από το 1936 έως το 1942 όπου μετέβει στη Ρόδο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της, Λάμπρου. Από το 1945 η οικία χρησιμοποιούνταν ως θερινή πλέον κατοικία από όλη την οικογένεια της Διώνης.

Η Διώνη(Μάμμη, όπως την αποκαλούσαμε  τα εγγόνια της) απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Ιωάννη Λαμπίρη, την Ηλέκτρα Σπιταδάκη, την Αμαλία Αντωνιάδη και τον Περίανδρο Λαμπίρη, οι οποίοι με τις οικογένειές τους έκαναν τις διακοπές τους στη Χάλκη όπου διέμεναν στο σπίτι(Το Πατρικό, έτσι το ονομάζαμε).

Κάθε καλοκαίρι το σπίτι γέμιζε από γέλια, χαρά και φωνές όλων των παιδιών της οικογένειας(το Λάμπρο, το  Δημήτρη, τη  Διώνη Π. ,την Ηλέκτρα ,τη  Διώνη Ι. και τη  Μαρία)  όπως και από τους ¨μουσαφίρηδες¨ που  περνούσαν  κάθε μέρα και κάθονταν στην αυλή , απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της θάλασσας και του νησιού από τη βεράντα. Και το χειμώνα, ¨Το Πατρικό¨ παραδινόταν στη μανία του αέρα και της βροχής, στέκοντας όμως αγέρωχο για να μας υποδεχθεί πάλι το καλοκαίρι που έρχονταν.

Μετά όμως από πολλά χρόνια, έχοντας πλέον το σπίτι υποστεί φθορές και θέλοντας να ξαναδώσουμε πνοή σε αυτό το υπέροχο αρχοντικό, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου Βασίλη, που τον ευχαριστώ πολύ για την αμέριστη βοήθειά του, να το ανακαινίσουμε δίνοντάς του το όνομα “Οικία Ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη” προς τιμή του πατέρα μου ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ αυτό το σπίτι και πάλευε μαζί με τα αδέλφια του τόσα χρόνια για να το κρατήσουν όρθιο. Πιστεύω ότι οι κόποι του όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγαν χαμένοι και το σπίτι θα αποκτήσει  πάλι την αίγλη και την αξία που του αρμόζει έχοντας πινελιές που θα θυμίζουν την παρουσία του ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη.

Είμαι η Διώνη,η  κόρη του ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη.